fb in yt

Tηλέφωνο
+30 210-6921525
Ωράριο λειτουργίας Ιατρείου:
Δευτέρα–Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.

Μεταμόσχευση Λίπους

Μεταμόσχευση Λίπους

Η λιπο-μεταφορά ή μεταμόσχευση λίπους, αποτελεί σήμερα μια πρωτοπόρο μέθοδο φυσικής ανάπλασης των ιστών με εξαιρετική δημοφιλία παγκοσμίως και ολοένα αυξανόμενες εφαρμογές.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του λιπώδους ιστού, έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη χρησιμότητά του και τις μελλοντικές προοπτικές του, στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική. Πολλά ερευνητικά προγράμματα αξιολογούν, συνεχώς την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια χρήσης του.

Δράση

Ο τρόπος δράσης του λίπους, ως δομικό υλικό, που μπορεί να αναπληρώνει ελλείμματα όγκου και να αποκαθιστά δυσμορφίες, αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα χρησιμοποίησης του.

Είναι ιστός αυτόλογος (προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό). Είναι ιστός πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα με ισχυρές αναπλαστικές και αναγεννητικές ικανότητες.

Επίσης, είναι ιστός που δεν έχει αμιγώς δική του αιμάτωση, όμως τα κύτταρα του εύκολα την αποκτούν από τους γύρω ιστούς, με επακόλουθο τη βιωσιμότητά τους. Η λήψη του μπορεί να γίνει με τεχνικές που έχει αναπτύξει η Πλαστική Χειρουργική (Λιποαναρρόφηση), ενώ η περαιτέρω επεξεργασία του με απλή διαδικασία, κάνει τη μεταμόσχευση λίπους, άμεσα, εφικτή.

Ενδείξεις

Η μεταφορά του λίπους εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα, είτε συμπληρωματικά σε άλλες επεμβάσεις, αισθητικές ή επανορθωτικές.

Στην Αισθητική Χειρουργική, η μεταμόσχευση λίπους ενδείκνυται:

  • στο πρόσωπο για τη διόρθωση ελλειμμάτων, ρυτίδων ή ατροφίας των ιστών
  • στο στήθος για την αποκατάσταση μικρομαστίας, ανισομαστίας και γενικά διαταραχών του σχήματος ή του μεγέθους των μαστών
  • στους γλουτούς για την αύξηση του μεγέθους των ή/και την ανόρθωση τους

Στην Επανορθωτική Χειρουργική, η μεταμόσχευση λίπους ενδείκνυται:

  • σε τραύματα με έλλειμμα ιστών, δυσμορφίες
  • μετά από ογκολογικές επεμβάσεις όπως ογκεκτομή μαστού ή συμπληρωματικά σε αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή
  • σε συγγενείς ανωμαλίες, δηλαδή εκ γενετής δυσμορφίες (πχ. ημιατροφία προσώπου κ.ά. )

Εφαρμογή

Η Μεταμόσχευση Λίπους περιλαμβάνει διάφορες φάσεις. Προηγείται η λήψη του με Λιποαναρρόφηση από διάφορες δότριες περιοχές του σώματος (κοιλιά, μηροί γλουτοί), ακολουθεί η επεξεργασία του και τέλος η έγχυσή του στη λήπτρια περιοχή. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία ή σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (μέθη), ανάλογα με την έκταση της διαδικασίας και την ποσότητα της λιπομεταφοράς.

Πιθανές Παρενέργειες

Η εμφάνιση οιδήματος και μελανιών είναι συνήθης, τόσο στην περιοχή από όπου αναρροφάται το λίπος, όσο και στην περιοχή που μεταμοσχεύεται. Οι μελανιές υποχωρούν συνήθως σε 3-5 ημέρες, ενώ το οίδημα υποχωρεί πλήρως, σε 2-3 εβδομάδες.

Αποτελέσματα

Τα  μεγάλα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης λίπους είναι τα φυσικά αποτελέσματα τα οποία προσφέρει, χωρίς τον κίνδυνο της απόρριψης ή της αλλεργικής αντίδρασης, η σχετικά απλή χειρουργική διαδικασία και η ταχεία ανάρρωση.

Συνήθως, γίνεται υπερδιόρθωση της πάσχουσας περιοχής, καθώς το λίπος σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50-70% απορροφάται από τον οργανισμό.

Υπάρχει σκεπτικισμός, ακόμα, στην επιστημονική κοινότητα, που αφορά στην ασφάλεια της μεταμόσχευσης μεγάλων ποσοτήτων λίπους, ειδικά στο μαστό. Ο χρόνος αξιολόγησης των μέχρι τώρα δεδομένων, είναι σχετικά περιορισμένος και δεν επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Φαίνεται, πάντως, πως η μεταμόσχευση λίπους, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη φαρέτρα των Πλαστικών Χειρουργών και οι ενδείξεις της μεθόδου θα αυξηθούν στο μέλλον.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ο Πλαστικός Χειρουργός Τάσος Αναστασόπουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Το ιατρείο

 
 

Άγγελου Σικελιανού 12 , Νέο Ψυχικό

Σε σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, υψηλών προδιαγραφών, όπου συμβαδίζουν η δημιουργικότητα και η τεχνολογική καινοτομία, παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πλαστικής Χειρουργικής (Αισθητική – Επανορθωτική). Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, γνώση, σεβασμό και υπευθυνότητα, η έμπειρη επιστημονική ομάδα υλοποιεί τις Αρχές της Επιστήμης και της Τέχνης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Go Top