fb in yt

Tηλέφωνο
+30 210-6921525
Ωράριο λειτουργίας Ιατρείου:
Δευτέρα–Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.

Γυναικομαστία

Η Γυναικομαστία είναι η καλοήθης υπερτροφία των μαστών στον άνδρα. Αφορά στον μαζικό αδένα αλλά και στον λιπώδη ιστό. Απασχολεί το 35 - 40% του ανδρικού πληθυσμού, ανεξάρτητα από ηλικία, ποσοστό το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και το 65% στους εφήβους, προκαλώντας τους έντονη ψυχολογική επιβάρυνση και ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γυναικομαστία – Αίτια

Η αιτιολογία της μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, κληρονομικές ή άλλες παθήσεις, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων ή ουσιών. Ιδιαίτερος τύπος γυναικομαστίας είναι η ψευδογυναικομαστία, η οποία συναντάται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και είναι αποτέλεσμα, κυρίως, τοπικής εναπόθεσης λίπους στο μαστό (λιπομαστία) και λιγότερο υπερτροφίας του αδένα. Στις περισσότερες, πάντως, περιπτώσεις η γυναικομαστία θεωρείται ιδιοπαθής (άγνωστης αιτίας), χωρίς παθολογικό υπόστρωμα.

Η εφηβική γυναικομαστία, οφείλεται κυρίως σε ορμονική διαταραχή, λόγω της υπεροχής των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνα) σε βάρος των ανδρικών (ανδρογόνα), που παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, σε 6-18 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η αναμονή είναι άσκοπη. Η επίμονη γυναικομαστία, πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ηλικία των 18 ετών. Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Ανάλογη ορμονική διαταραχή, καταγράφεται κατά τη νεογνική ηλικία (νεογνική γυναικομαστία), η οποία όμως δεν απαιτεί καμία αντιμετώπιση αφού διορθώνεται σύντομα, αλλά και μετά την ηλικία των 65 ετών (γυναικομαστία των ενηλίκων).

Οι υποψήφιοι για την επέμβαση

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση, είναι ενήλικες:

  • Με έντονη δυσαρέσκεια για την εικόνα τους.
  • Δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα που θα μπορούσε να εμποδίσει την επούλωση.
  • Δεν καπνίζουν ή είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα ή να το μειώσουν για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο.
  • Δεν καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ και δεν είναι αλκοολικοί.
  • Με φυσιολογικό βάρος.
  • Με ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Ο ενδοκρινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν την επέμβαση, ιδιαίτερα στην ετερόπλευρη γυναικομαστία, ώστε να αποκλειστούν πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Αντιμετώπιση – Καταπολέμηση Γυναικομαστίας

Η επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης.

Υπάρχει σχετική διαβάθμιση στη γυναικομαστία (1ου - 4ου βαθμού), αντίστοιχη, κυρίως, με την ποσότητα του λιπώδους ιστού αλλά και την υπερτροφία του αδένα και η οποία καθορίζει, αναλόγως, τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Στόχος της χειρουργικής θεραπείας, είναι η διαμόρφωση του μαστού κατά το ανδρικό πρότυπο, με την αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους και του μαζικού αδένα.

Η  Λιποαναρρόφηση, με τη σύγχρονη τεχνολογία των υπερήχων VASER Lipo, θεωρείται η ιδανικότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος διόρθωσης της γυναικομαστίας. Η καταρχήν υγροποίηση του λίπους μέσω της ελεγχόμενης θερμικής ενέργειας που εκλύεται, διευκολύνει σημαντικά την μετέπειτα αναρρόφησή του. Κατά κανόνα, στη γυναικομαστία εφαρμόζεται μαζί με τη λιποαναρρόφηση και αφαίρεση τμήματος του μαζικού αδένα, με ημισεληνοειδή τομή γύρω από τη θηλή.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ψευδογυναικομαστίας, όπου εφαρμόζεται μόνο λιποαναρρόφηση καθώς, συνήθως, δεν υφίσταται υπερτροφία του αδένα.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις με σημαντική χαλάρωση του δέρματος (4ου βαθμού γυναικομαστία), απαιτείται και η αφαίρεση της περίσσειας δέρματος με διάφορες τεχνικές.

rantevouBanner

Η περίοδος της αποθεραπείας

Η κινητοποίηση του ατόμου είναι άμεση και η ανάρρωση γρήγορη.

Θεωρείται απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού πιεστικού ενδύματος για 4 εβδομάδες, που θα βοηθήσει την ταχεία υποχώρηση του οιδήματος.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εντυπωσιακά και γίνονται ορατά με την υποχώρηση του οιδήματος. Η ικανοποίηση του ατόμου είναι μεγάλη. Η βελτίωση της εικόνας του στήθους του, ενισχύει θεαματικά την αυτοπεποίθηση του. Η ψυχολογική ''μετάλλαξη'' του είναι άμεση και αξιοσημείωτη.

Γυναικομαστία: Φωτογραφίες Πριν & Μετά

Περιστατικό 1

Περιστατικό 2

Περιστατικό 3

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ο Πλαστικός Χειρουργός Τάσος Αναστασόπουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Το ιατρείο

 
 

Άγγελου Σικελιανού 12 , Νέο Ψυχικό

Σε σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, υψηλών προδιαγραφών, όπου συμβαδίζουν η δημιουργικότητα και η τεχνολογική καινοτομία, παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πλαστικής Χειρουργικής (Αισθητική – Επανορθωτική). Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, γνώση, σεβασμό και υπευθυνότητα, η έμπειρη επιστημονική ομάδα υλοποιεί τις Αρχές της Επιστήμης και της Τέχνης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Go Top